Uzroci češanja kod pasa

 

ZAŠTO SE MOJ PAS ČEŠE? 

Svrbež je, kako za vlasnika tako i za veterinara, vjerojatno jedno od najčešćih, najkompleksnijih i najfrustrirajućih kliničkih stanja u pasa. Zajednički je simptom za mnoge bolesti, za čije je liječenje neophodna detaljna pretraga kako bi se postigla točna dijagnoza i na osnovi toga primjenila adekvatna terapija.  

Buhe

Prisustvo buha je jedan od najčešćih uzroka svrbeža kod kućnih ljubimaca. Neophodna je zaštita protiv ovih parazita tijekom cijele godine s nekim od brojnih preparata koji se nalaze na našem tržištu. Kada se razvije alergija na ugriz buhe javlja se jak svrbež, alopecije i hiperpigmentacija dominantno na mjestima oko stražnjeg dijela leđa, repa i perineuma. U ovom slučaju kontrola buha često nije dostatna, te je stoga neophodna primjena antibiotika, kortikosteroida, antihistaminika i esencijalnih masnih kiselina kako bi se simptomi bolesti držali pod kontrolom. 

Šugarci

U koži pasa  parazitiraju šugarci koji uzrokuju progresivan, često neprestan svrbež i samoozljeđivanje. Budući da su ti paraziti nevidljivi golim okom, za njihovo dokazivanje potrebno je raditi strugotine kože koje se gledaju pod mikroskopom. Za liječenje ovog stanja postoji efikasna terapija. 

Bakterijska infekcija - piodermija

Bakterijska infekcija – piodermija je sljedeći česti uzrok češanja. Nastaje najčešće sekundarno kada postoje predisponirajući faktori, kao npr. loša prehrana, nehigijenski uvijeti, alergije, kožni paraziti, hormonalne bolesti ili usljed dugotrajnog korištenja kortikosteroida. Bakterijske infekcije kože obično su karakterizirane prisustvom pustula, krasta, te svrbeža uz gubitak dlake. Tretman zahtjeva primjenu antibiotika i medicinskih šampona. 

Malassezia pachydermatis dermatitis

Malassezia pachydermatis dermatitis je dermatitis koji je povezan sa prisutnošću gljivice M. pachydermatis, izaziva jak svrbež, eritem, hiperpigmentaciju, samoozljeđivanje i alopecije. Često za razvoj ovih gljivica koje se u malom broju nalaze na koži, pogoduju neke druge bolesti, te predhodna primjena antibiotika i kortikosteroida. Liječi se sistemski antimikoticima ili šamponima sa antimikotičnim djelatnim tvarima. 

Alergije

Jednako česti, ako ne i najčešći razlog svrbeža predstavljaju alergije. Alergije se kod pasa, za razliku od ljudi, ne ispoljavaju respiratornim simptomima, nego najčešće promjenama na koži. 

Atopijski dermatitis

Gotovo 10 % populacije pasa boluje od atopijskog dermatitisa koji predstavlja nasljednu sklonost stvaranja antitijela na različite alergene iz okoline. Pasmine posebno izložene riziku razvoja atopijskog dermatitisa su: labrador i zlatni retriver, škotski terijer, zapadno škotski bijeli terijer, engleski i irski seter, engleski buldog, shar-pei, njemački ovčar, shih tzu. Prvi klinički simptomi javljaju se u dobi između 6 mjeseci i 3 godine. Ako se osjetljivost razvije na polen biljaka karakter bolesti je sezonski. Međutim, kada se javi alergija na grinje i kućnu prašinu tada simptomi atopijskog dermatitisa traju cijele godine. Simptomi uključuju svrbež različitog intenziteta, crvenilo sa sekundarnim promjenama na koži u interdigitalnom području, uškama, duž trbuha, perineumu, njušci. Sekundarno dolazi do infekcije bakterijama i gljivicama. Dijagnosticira se na temelju kliničke slike, intradermalnog testa, serološkog alergijskog testa.

Liječenje je trojako, izbjegavanje alergena odgovornog za konkretno stanje, simptomatska terapija kako bi se kontrolirao svrbež i imunoterapija čiji je cilj desenzibilizacija.  

Alergija na hranu

Alergija na hranu predstavlja osjetljivost na neku komponentu u hrani, što se ispoljava kao kožna bolest. Simptomi među životinjama jako variraju, od svrbeža različitog intenziteta do upale uha, upale kapaka, promjena na koži čija je lokalizacija različita.

Pas je najčešće alergičan na uobičajene sastojke hrane, poput govedine, piletine, mliječnih proizvoda, pšenice, kukuruza. Ne postoji pasminska predispozicija, no neki autori ipak sugeriraju kako su neke pasmine izložene većem riziku (labrador retriver, zapadno škotski bijeli terijer i koker španijel). Bolest se najčešće javlja u dobi od 2 mjeseca do 14 godina.

Vaš će veterinar vjerojatno preporučiti adekvatnu hranu s kojom će se testirati prisustvo alergije na hranu. To je hipoalergijska hrana koja može biti komercijalna ili pripremljena kod kuće. Janjetina, riža, riba samo su neke od komponenti u hrani koje se čine manje alergogene. Ovakva bi se hrana morala davati nekoliko tjedana (i do 3 mjeseca) prije nego se vide neki rezultati (povlačenje simptoma i prestanak svrbeža). Nakon toga se ponovno može vratiti hrana s kojom je životinja bila predhodno hranjena. Povrat simptoma u roku do 14 dana značilo bi potvrdu alergije na hranu i potrebu da se ta hrana eliminira u budućnosti kao hrana vašeg ljubimca. 

Kontaktna alergija

Kontaktna alergija je kožna bolest čiji je jedan od simptoma svrbež. To je stanje gdje se pas senzibilizira na nešto iz okoline sa čime je u kontaktu, bilo da na tome stoji, leži ili spava. Noge i donji dijelovi tijela su najčešće zahvaćeni promjenama u vidu vezikula, gnojnih mjehurića, crvenila i krasta. Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze, kliničke slike i eliminacije drugih uzroka. Za liječenje je često dovoljno samo ukloniti primarni uzrok alergije. 

Piotraumatski dermatitis (hot spot)

Piotraumatski dermatitis (hot spot)  predstavlja lokalizirana mjesta akutne upale i eksudacije na koži koja je traumatizirana lizanjem, svrbežom i češanjem. Najčešće zahvaćena mjesta su lumbosakralni dio leđa i dio na glavi oko ušiju.. Takve promjene češće su za vrijeme toplijeg i vlažnijeg vremena. Terapija se sastoji u uklanjanu preostalih dlaka u zahvaćenoma području, dezinficiranju, isušivanju, primjeni kortikosterida, te sistemskih antibiotika kada je infekcija jaka i duboka.        

Psihogene dermatoze    

Psihogene dermatoze rezultiraju kontinuiranim lokalnim samoozljeđivanjem kao rezultat poremećaja u ponašanju. Manifestira se najčešće kao lokalna, ograničena i hiperpigmentirana alopecija na prednjoj strani nogu. Predisponirani su radni psi sa kojima se dovoljno ne bavi i koji iz dosade počnu lizati pojedina mjesta na tijelu.