Sterilizacija i kastracija pasa i mačaka

 

Kastracija pasa i mačaka

Gotovo svi vlasnici pasa, pogovo ženskih, suoče se s pitanjem kastracije svojih životinja. Kod muških životinja radi se o odstranjivanju testisa, a kod ženki se odstranjuju jajnici (ovariotomija) ili jajnici i maternica (ovariohisterektomija). Kastracija ženki kolokvijalno se naziva sterilizacijom.

Koji su pozitivni razlozi da se ženke pasa kastriraju ("steriliziraju")?

Postoje mnoge prednosti kasracija kuja. Najočiglednija prednost je izbjegavanje svih neugodnosti koje dolaze s tjeranjem kuje (iscjedak, promjena u ponašanju, itd) i nastanka neželjenog legla, ali je možda najvažnija prednost sprečavanje nastanka tumora mliječne žlijezde koji je najčešći uzrok smrti kuja. Kuje koje se steriliziraju prije prvog tjeranja, gotovo sigurno neće imati tumor mliječne žlijezde. Što je kasnije kuja kastrirana utjecaj kastracije na vjerojatnost pojave tumora se smanjuje. Važan aspekt kastracije kuja je i smanjenje agresivnosti prema drugim ženkama, opet ako se kuja sterilizira u mladosti.

Što je moguća loša strana kastracija ženki pasa?

Loša strana kastracije, osim samog rizika operativnog zahvata, je mogućnost nastanka urinarne inkontinencije. Inkontinencija češće nastaje kod ženki velikih pasmina te kod pretilih ženki. Najčešće se javlja kod životinja starijih od 7 godina. Očituje se spontanim ispuštanjem mokraće, najčešće u snu i relativno se lako rješava terapijom, koja je doživotna. Inkontinencija se jednako često javlja kod ovariotomiranih i ovariohisterektomiranih kuja.  Kuje se često nadebljaju nakon kastracije što se može lako izbjeći pravovremenim smanjenjem količine pojedene hrane ili uvođenjem neke dijetalne hrane.

Prednost ovariohisterektomije nad ovariotomijom je onemogućavanje kasnijeg nastanka  upale ili tumora maternice.

Koji su pozitivni razlozi da se kastriraju mužjaci pasa?

Kod muških je pasa najvažniji učinak kastracije onaj sociološki- kastrirani psi znatno se rjeđe sukobljavaju s drugim psima te rjeđe obilježavaju teritorij. Kastracijom se također smanjuje rizik od hipertrofije prostate, te se onemogućava nastanak tumora testisa. Inkontinencija je moguća i kod mužjaka, ali je znatno rjeđa nego kod ženki.

Koji su pozitivni razlozi da se mačke kastriraju/steriliziraju?

Mačke se najčešće steriliziraju i kastriraju zbog nemogućnosi kontroliranja reprodukcije ovih životinja. Za razliku od pasa, mačke koja izlaze iz kuće ne možemo spriječiti da se spare. Ženske mačke koje ne izlaze iz kuće, vrlo često ulaze iz tjeranja u tjeranje, te razvijaju tzv. mačju nimfomaniju, dok mužjaci obilježavaju kuću mokraćom izrazito neugodna mirisa. Kastracija i sterilizacija mačaka koje izlaze van je izrazito važna zbog sprečavanja zaraze mačaka opasnim, neizlječivim bolestima kao što su infekcija FIV-om (mačji AIDS), ili FeLV-om (mačja leukemija). Kastracijom se smanjuje i mogućnost ozljeđivanja u borbama u kojima nekastrirani mačci redovito sudjeluju. I mačke su, kao i psi nakon kastracije sklonije debljanju pa se preporuča smanjenje količine hrane gotovo odmah nakon zahvata.