Prekomjerna tjelesna težina/pretilost u kućnih ljubimaca - pasa i mačaka

 

"Bojim se da vaš  kućni ljubimac ima nekoliko kilograma viška." Ovo je rečenica kojom bilo kakav klinički pregled započinje veliki broj veterinara širom svijeta. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost je značajan problem koji pogađa više od 35 % mačaka i od 25-35 % pasa.

Nažalost ovaj problem nije samo kozmetičke prirode nego ima veliki utjecaj na zdravlje i dugovječnost svake životinje.

Koje pasmine su podložnije pretilosti?

Postoje neki faktori rizika za pretilost kod pasa i mačaka. Tako su neke pasmine pasa ugroženije od drugih, na primjer zlatni retriveri, jazavčari, koker španijeli, labradori, dalmatineri, rotvajleri dok su neke druge pasmine poput hrtova manje sklone prekomjernoj tjelesnoj težini. Kod mačaka su domaće mačke sklonije pretilosti od čistokrvnih.

Što je mogući uzrok pretilosti ljubimca?

Sterilizacija kod kuja i kastracija kod muških pasa dvostruko povećava rizik od pretilosti. Kod mačaka je slična situacija. Samo 7 dana nakon operacije metabolizam se umanjuje za 20-30% a i apetit se znatno povećava. Rizik se povećava i sa starenjem a naravno i sa smanjenom tjelesnom aktivnošću. Naravno najbitniji faktor rizika je hrana, njezina kaloričnost i kvaliteta.

Koje bolesti se javljaju s prekomjernom tjelesnom težinom?

Mogućnost pojavljivanja brojnih bolesti se povećava sa prekomjernom tjelesnom težinom. Kod mačaka dijabetes, tumori, bolesti zuba, bolesti kože i problemi mokraćnog sustava. Pretili psi su skloniji dijabetesu, pankreatitisu, rupturama križnih ligamenata, artritisu, problemima sa lučenjem hormona nadbubrežne žlijezde, osteoartritisu i drugim bolestima kostiju i zglobova. Popis kao da nikada ne prestaje.

Osim evidentnog povećanja rizika od bolesti mišićno koštanog sustava novija istraživanja pokazuju da kod pretilih životinja postoji veza između genetske predispozicije za neku bolest odnosno njezinog pojavljivanja i prekomjerne tjelesne težine. To bi značilo da mršava životinja neke bolesti jednostavno neće dobiti bez obzira na nasljeđenu sklonost, kao na primjer dijabetes, osteoartriris i čak neke tumore, dok pretile životinje obolijevaju od ovih i brojnih drugih bolesti.

Kako sterilizacija i kastracija mogu utjecati na tjelesnu težinu i bolesti?

Sterilizacija i kastracija iznimno povećavaju rizik od pretilosti kako zbog usporavanja metabolizma tako i zbog povećanog apetita životinje i smanjene tjelesne aktivnosti. 32% steriliziranih je pretilo a samo oko 15 % nesteriliziranih. Zbog iznimnih prednosti sterilizacija i kastracija kućnih ljubimaca je sve češća. Ove operacija donose brojne konkretne zdravstvene koristi( umanjuju rizik od tumora, gnojnih upala maternice, neželjenih trudnoća...) no često olakšavaju nastanak pretilosti. Bitno je naglasiti da eventualna pretilost životinja nakon ovih zahvata ovisi gotovo isključivo o vama, jer se pravilnom prehranom može lako izbjeći.

Salo nije samo dodatna tjelesna težina. Ono proizvodi brojne hormone i ostale tvari koje ulaze u krvotok i utječu na čitav organizama. Tijelo koje ima prekomjernu tjelesnu težinu je u stalnom stanju upale te je kao takvo podložnije raznim bolestima. Pretile životinje žive u prosjeku 10-15 % kraće nego životinje normalne tjelesne težine što bi za životinju koja bi živjela 14 godina značilo gotovo 2 godine.  

Da li ste spremni uskratiti svom kućnom ljubimcu 2 godine života? 

Sigurno je da bi svi jednako odgovorili na ovo pitanje. Postoji pravilo da životinji normalne tjelesne težine rebra ne možete vidjeti, ali ih lako opipate. To nije univerzalno pravilo i ne vrijedi za sve pasmine, ali dobro dođe kao orijentacijska metoda. Ono što je najvažnije je hraniti životinju sukladno njezinim potrebama, neovisno o tome hranite li ju gotovom, komercijanom hranom  ili joj kuhate.

Kako održati normalnu tjelesnu težinu kod ljubimca?

Postoji par uputa koje pomažu u održavanju normalne tjelesne težine:

1) Pitajte vašeg veterinara o stanju tjelesne težine vašeg ljubimca pa ćete lakše doći do idealne količine hrane.  

2) Hranite životinje u obrocima a ne da imaju hranu tijekom cijelog dana. 

3) Čitajte uputstva proizvođača o preporučenoj količini hrane za vašeg ljubimca, ali ne za tjelesnu težinu koju sada ima (naravno ako je prekomjerna) nego za idealnu.  

4) Smanjite količinu hrane nakon sterilizacije i kastracije te se posavjetujte koja bi hrana bila primjerena za vašeg ljubimca.  

5) Omogućite vašem ljubimcu dovoljno fizičke aktivnosti.  

6) Redovito važite životinju. 

Ovaj internetska stranica  je iznimno korisna ukoliko vaš ljubimac već ima problema sa tjelesnom težinom: www.petfit.com